Снимка БТА

Безпрецедентни мерки за сигурност предприемат властите в Бразилия с цел обезпечаване на реда по време на финала на световното първенство между Аржентина и Германия в Рио де Жанейро утре.

Повече от 25 000 военни и полицаи са мобилизирани за мача, съобщи Жозе Мариано Белтране от полицията в Рио де Жанейро.

"Това ще бъде най-голямата операция по сигурността в града и страната, която някога е виждана. Трябва да гарантираме, че този мач ще премине без инциденти, както всички останали мачове
 от световното първенство", каза Белтране. Той оправда огромния брой служители на реда със засиления туристически поток в града, както и с присъствие на голям брой президенти на страни за финала.

"Предпочитам да има много полицаи и военни, вместо да бъдем изненадани от нещо непредвидено", каза още Белтране. Той уточни, че голяма част от силите ще бъдат разпределени в южната зона на Рио, където са известните плажове Копакабана и Ипанема и където се очаква да се събират феновете преди мача. В подстъпите към "Маракана" няма да бъдат допускани хора без билети за мача.

Световната титла носи не само слава и престиж, но и огромен финансов бонус. Шампионът, който ще бъде излъчен във финала между Аржентина и Германия, ще получи 35 милиона долара от наградния фонд на ФИФА. Загубилият ще се утеши с 25 милиона долара, съобщиха от ФИФА.

Има сериозен финансов стимул и в мача за третото място, като победителят от мача Бразилия - Холандия тази вечер ще прибере чек за 22 милиона долара, а четвъртият в света ще остане с 20
милиона долара.

Общо ФИФА ще разпредели 358 милиона долара между 32-та отбори-финалисти за участието им на Мондиал 2014.

Десет футболисти са номинирани за приза "Най-добър играч" на Мондиал 2014. Четирима германци, трима аржентинци и по един играч от Бразилия, Колумбия и Холандия намериха място в листата с номинираните за приза Най-добър футболист на световното първенство в Бразилия.

В топ 10 попаднаха защитникът Матс Хумелс, десният бек Филип Лам, халфът Тони Кроос и нападателят Томас Мюлер от Германия.

От съперника на финала Аржентина сред номинираните са крилото Анхел Ди Мария, полузащитникът Хавиер Масчерано и разбира се - Лионел Меси.

Другите номинирани са голмайсторът на шампионата до момента с 6 гола Хамес Родригес от Колумбия, холандецът Ариен Робен и звездата на Бразилия Неймар.

ФИФА ще обяви Най-добрия играч на Мондиал 2014 веднага след финала в неделя.

На предишното световно първенство в Южна Африка преди четири години приза заслужи нападателят на Уругвай Диего Форлан. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase